3 fördelar med att spara aktivt

Att spara aktivt innebär att aktivt se över var dina pengar ligger och hur de utvecklas över tiden och aktivt göra val som får dina pengar att öka mer och snabbare i värde. På ett sparkonto förräntas pengarna, i en fond förvaltas de och har du köpt aktier genom till exempel ett investeringssparkonto så får du avkastning i form av att aktierna du köpt ökar i värde. Sparande med hjälp av ett sparkonto eller en fond kan dock knappast ses som aktivt, då du själv inte på något sätt bidrar till att pengarnas värde ökar. Har du däremot en aktiedepå eller ett investeringssparkonto så kan du själv påverka den takt din förmögenhet (förhoppningsvis) växer. Är det då bättre att spara aktivt, eller ska man överlåta makten över sina pengar till någon annan? Svaret är att det är bättre att spara aktivt, och det här är varför:

1. Investera med investeringssparkonto och få dina pengar att växa

På ett sparkonto får du med det rådande ränteläget mellan 1-3 % avkastning per år. Det är historiskt lågt och dina pengar kommer knappt följa inflationstakten. En fond kan självklart vara en god idé. Men beroende på vilken fond du väljer tillkommer en avgift och även möjligheten att fondens utveckling inte alls går som förväntat/utlovat. Genom att själv handla med aktier och andra värdepapper så styr du helt och hållet över ditt kapital och dess utveckling. Du kan investera i områden du tror på och betalar endast priset för aktieköp, courtage. Med ett investeringssparkonto behöver du heller inte tänka på beskattning. Med ett investeringssparkonto sköts nämligen beskattningen automatiskt.

spara-aktivt-med-investeringssparkonto

2. Det är roligare att spara aktivt

Genom att spara aktivt så styr du själv över ditt kapital och påverkar dess chanser att växa till 100 % på egen hand. Att själv ta del av nyheter, analyser, diskussioner och göra egna iakttagelser som leder till att de investerade pengarna ökar i värde är betydligt roligare än att sitta och vänta. Självklart beror det på egna intressen, men du vet inte om du inte testar själv! Både aktiedepå och investeringssparkonto är enkelt och vanligtvis kostnadsfritt att testa.

3. Att spara på ett investeringssparkonto är lärorikt

Även om ditt aktiva sparande inte alltid går enligt planerna så är du garanterad att lära dig mycket på vägen. Till att börja med kommer du lära dig hur man öppnar ett aktiekonto (aktiedepå eller investeringssparkonto). Du kommer även lära dig hur man handlar med aktier. Blir du riktigt intresserad kanske mer avancerade värdepapper som terminer och optioner kommer in i bilden.