Aktier och fonder för nybörjare

Är du sugen på att ge dig in i den spännande världen av aktier och fonder? Det har blivit alltmer populärt att investera i dessa genom åren, vilket inte är så konstigt med tanke på att det trots allt är en av de mest förmånliga investeringsformerna idag. Men vad ska man egentligen tänka på om man vill börja med aktiehandel? Nedan ska vi ge dig några av våra viktigaste tips.

Börja med nybörjaraktier

Ja, det finns faktiskt något som ofta kallas för nybörjaraktier och exempel på sådana aktier är investmentbolag. Dessa bolag, som ofta är uppbyggda av kunniga och rutinerade företagare med lång erfarenhet i branschen, jobbar helt enkelt med att investera pengar i andra företag och på så sätt göra vinster. Man kan säga att de på sätt och vis fungerar som en fond, men med något färre bolag. De ger dig dessutom både stora och små bolag i ett, vilket ger dina investeringar extra stabilitet och minskar risken.

Investera i flera olika bolag

Statistiken visar att de investerare som tjänar allra bäst avkastning är de som har investerat i minst 12 olika aktier. Med andra ord bör du som är nybörjare investera mindre summor i olika bolag direkt, istället för att satsa stort på ett enda bolag. På så sätt sprider du risken samtidigt som du ökar chansen för att få en stabil och fin avkastning. Börja med 4-5 olika bolag och blanda gärna investmentbolag med högutdelare. Bredda därefter din aktieportfölj i takt med att du lär dig mer.

Undvik vanliga nybörjarmisstag

Som nybörjare kommer du att göra misstag och det är inget fel med det. Faktum är att dina misstag kan lära dig en hel del och ge dig värdefull erfarenhet i framtiden. När det gäller handel med aktier och fonder finns det dock en del nybörjarmisstag som du kan och bör undvika. Det allra största misstaget är att man satsar för stort och för snabbt. Kanske väljer du att satsa allt på en eller två aktier och antingen tjänar du stort eller så förlorar du stort.

Skulle det vara så att du förlorar mycket pengar som nybörjare inom aktier är det lätt att tappa både intresse och motivation. Just därför är det viktigt att börja smått och sedan jobba sig uppåt, precis som när du lär dig att åka skidor. Man börjar ju inte direkt med de svarta backarna, utan man börjar i barnbacken och tar ett steg i taget. Samma taktik bör du ha när du investerar i aktier och fonder. På så sätt kan du bli riktigt duktig på aktiehandel. Tappa inte tålamodet!