Investeringssparkonton

Om du är intresserad av att börja spara pengar finns det mängder med olika alternativ att välja mellan. Du kan till exempel spara på ett klassiskt sparkonto, på ett fasträntekonto där du låser dina pengar eller så kan du spara på ett så kallat investeringssparkonto, eller ISK som det också kallas. På ett investeringssparkonto kan du spara i aktier och fonder, men på ett mycket mer okomplicerat sätt. Nedan ska vi förklarar hur det fungerar.

Så fungerar investeringssparkonton

Det allra krångligaste momentet för de som vill spara pengar i investeringar är att de måste deklarera samtliga vinster. Det var just på grund av detta som man valde att skapa ett så kallat investeringssparkonto.

Tanken var helt enkelt att det skulle bli lättare för privatpersoner att spara i investeringar, utan att behöva krångla med jobbiga vinstdeklarationer. När du väljer att spara på ett investeringssparkonto slipper du nämligen att skatta på varje enskild vinst, istället betalar du en schablonskatt på ditt totala innehav.

Då passar investeringssparkonton bäst

Så när ska man välja att spara på ett investeringssparkonto? Det beror helt enkelt på vad du vill spara till. Investeringssparkonton passar bäst när du vill spara pengar på lång sikt, till exempel till pension eller till dina barn.

Det lönar sig med andra ord inte om du till exempel vill spara till en kommande semester eller liknande, då räntan på investeringssparkontot inte är den bästa. Vill du få hög avkastning snabbt kan ett fasträntekonto med insättningsgaranti vara det bästa alternativet.

Investeringssparkonton – enkel och trygg sparform

Om du gärna vill spara pengar genom att investera rekommenderar vi att du tittar närmare på ett investeringssparkonto. Detta är nämligen det allra enklaste och smidigaste alternativet eftersom du inte behöver deklarera varje vinst du gjort varje år. Istället betalar du en schablonskatt på hela ditt innehav. Denna typ av sparande lämpar sig som sagt främst för de som vill spara till något på lång sikt. Investeringssparkonton är inte bara en väldigt enkel och förmånlig sparform som passar de flesta, det är även en mycket trygg sparform.

Investerringssparkontot skyddas nämligen både av bankens insättningsgaranti och av ett så kallat investerarskydd. Inte nog med att du får upp till 950 000 kronor i ersättning för ditt insatta kapital om banken mot all förmodan skulle gå i konkurs, du får även upp till 250 000 kronor för dina värdepapper.

Även om detta inte låter särskilt mycket måste du komma ihåg att banken alltid skiljer på sina egna och kundernas tillgångar. Du har med andra ord ingenting att oroa dig för om du väljer att spara på ett investeringssparkonto.