Kom igång med aktierna

Är du intresserad av att kliva in i aktiernas spännande värld? Du är långt ifrån ensam. Många är de som vill komma igång med aktier och börja tjäna pengar på det. Att det går att tjäna stora pengar på aktier är knappast någon nyhet och förmodligen är det detta som många vill uppnå när de börjar med aktier. Dock är resan till rikedom tack vare aktiehandel lång och ett brinnande intresse är ett måste.

Vad är en aktie?

Om du inte riktigt vet vad en aktie är kommer här en kort och enkel introduktion. En aktie är en andel i ett bolag som du kan köpa. När du har köpt aktier, alltså andelar, i ett bolag blir du naturligtvis en delägare. När företaget sedan gör vinster (eller förlorar pengar) kommer även du att påverkas av detta. Om det går bra för bolaget får du utdelning, alltså pengar. Du kan även sälja dina andelar när det går som bäst och tjäna mer pengar.

Kom igång med aktierna så här

Hur gör man då för att börja handla med aktier? Kom igång så här: börja med att hitta en bra aktiemäklare och en bra plattform för din aktiehandel. Det finns mängder av bra

Foto ymgerman / Shutterstock.com

aktiemäklare där ute som erbjuder riktigt bra och informativa sajter som hjälper dig att komma igång blixtsnabbt. Aktiemäklarna kan ta ut vissa avgifter, vilka de kallar för courtage och depåavgifter, för de tjänster som erbjuds men det finns även de aktiemäklare som helt och hållet saknar dessa avgifter. Två av de största aktiemäklarna är Nordnet och Avanza.

Aktier som sparform

Att investera i aktier är en populär sparform idag som många använder sig av. Detta är inte särskilt konstigt med tanke på att aktiehandel faktiskt kan ge en riktigt bra avkastning, om man investerar smart vill säga. Många väljer att investera stort och tjäna stort men självklart går det även att spara pengar i aktier på längre sikt, till exempel till pensionen. Då kan du bland annat spara på ett så kallat investeringssparkonto, där du sparar i aktier och fonder utan att behöva deklarera dina vinster varje år.

Börsen går ständigt upp och ner men om vi ser tillbaka på det senaste århundradet är faktiskt aktiehandel en av de mest överlägsna sparformerna när det gäller avkastning. Faktum är att börsen har stigit med hela 10 % årligen under de senaste 100 åren och det finns inga tecken på att börsen kommer gå ner framöver, snarare tvärtom. Så om du är sugen på att börja investera i aktier rekommenderar vi att du testar. Börja smått, se resultatet och jobba dig uppåt.